Ertuğrul Belen: “Networking yani güçlü ve güven odaklı çevre oluşturmak, Evrim Aras için ne ifade ediyor? Deneyimlerinizi düşündüğünüzde başarılı Networking nasıl yapılır?”
Evrim Aras: “Genel çalışma vizyonum çerçevesinde, networking konusunda da her bir görev tanımı ve iş kolum için profesyonellerle çalışma prensibim var. Gerek Aras Kargo’daki CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, gerekse TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevimde kurumsal çalışan ve danışman arkadaşlarım networking stratejimizi de organize ediyor.
Bu yöntemi istikrarlı kullanan ve çok başarılı bulan bir yönetici olarak, başarılı bir networking için stratejisini belirleyecek profesyonellerle çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Ama en önemlisi dürüst, samimi ve net olmak.”
Ertuğrul Belen: “Networking'in önemini ilk ne zaman fark ettiniz? Hayatınıza ve şirketinize kattığı değerler üzerine örnek verir misiniz?”
Evrim Aras: “Aras Kargo’nun kurucusu olan babamı 2008 yılında kaybettik. 28 yaşında Yönetim Kurulu Başkanı olduğumda, genç bir anneydim. Üstelik 250 milyon TL piyasa borcunun yanı sıra 145 milyon TL de vergi borcunu devir almıştım. Hayatımın en zorlu günleriydi. Kasada yaklaşık 4 bin TL nakit vardı. Arabalara mazot koymakta zorlanıyorduk.
Bu durumu tersine çevirmek için networking’in önemini ilk bu dönemde fark ettim.
Neredeyse iflas noktasından, hızlı yükselişe alnımızın akıyla geçişimizi stratejik ve başarılı politikaların yanı sıra kurduğumuz güçlü networkler sayesinde başardık diyebilirim. Aras Kargo’yu 2011 ve 2013 yılları arasında altı kat büyüttük. Şirketi güçlendirdikten sonra önce İş Girişim, sonra da Austrian Post’la ortaklık kurduk.
Bugünse 13 bölgede 12 bin çalışan, 3320 araçlık filomuz, 825 şube ve 28 transfer merkeziyle sektöre yön vermeye devam ediyoruz.
Ertuğrul Belen: “Aslında Networking, çevrenizde birçok kişiye zaman ayırmak ve destek olmak anlamına da geliyor. Buna nasıl zaman ayırıyorsunuz? Nasıl önceliklendirme yapıyorsunuz? Networking için yöntemleriniz var mı?”
Evrim Aras: “Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olmamın yanı sıra TOBB Kadın Girişimcilik Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Tempom oldukça yüksek, ancak özellikle girişimci kadınlarımızla buluşmaya çok önem veriyorum.
Kadınların güçlü önsezileri, hızlı organize olma yetenekleri ve mücadeleci yapılarıyla akıllarına koydukları her şeyi başarabileceklerine inanıyorum. Üstelik, aynı anda birden fazla işe odaklanabilme konusunda beceriklilik eklendiğinde, kadınlar gerçekten kendilerine ve birbirlerine inanırlarsa önlerinde hiçbir engelin duramayacağı kanaatindeyim. Bir de, önceliklendirmeyi doğru yaptığınızda zaman yönetimi ve odaklanmak daha hızlı sonuç veriyor.
Çevremle kurduğum ilişkilerde yapmacıklıktan uzak durup samimi olmaya dikkat ediyorum. Network kurmak için bir diğer yöntemimse koltuğumda oturup dünyaya dışarıdan bakmaktan ziyade sürekli sahada bulunmak.”
Ertuğrul Belen: “Kimseyi tanımadığınız bir ortamda nasıl hissediyor ve davranıyorsunuz?“
Evrim Aras: “Sosyal olmayı, yeni insanlarla tanışmayı seven bir kişiliğe sahibim. Hem Aras Kargo tarafında, hem de TOBB tarafında tanımadığım birçok insanla bir araya geliyorum.
TOBB’da yıl içerisinde düzenlediğimiz toplantılarla farklı şehirlerdeki Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve Türkiye’nin dört bir yanındaki girişimci ve girişimci olmak isteyen kadınlarla bir araya geliyoruz. Bu ortamlarda fikir alışverişi yapmak ve başarı hikayelerini paylaşmak değerli bir deneyim fırsatı sunuyor.
Ayrıca Aras Kargo’yu temsilen gerek konuşmacı gerek dinleyici olarak katıldığım kongre, konferans ve zirvelerde yeni insanlarla tanışıp işbirliği ve sinerji yaratabiliyoruz.”
Ertuğrul Belen: “Her geçen gün kurum içinde Networking de büyük önem kazanıyor. Çünkü, hızlı büyüyen şirketlerde farklı birimler birbirini tanımamaya ve kişiler arası iletişim zayıflamaya başlayabiliyor. Siz bu süreci nasıl yönetiyorsunuz?”
Evrim Aras: “Zorlu iş koşulları ve bedensel güç gerektiren sektörümüzde, Aras Kargo’da çalışan mutluluğuna odaklanan bir başka dünya mümkün dedik. Hızla dönüşen dünyayla birlikte son yıllarda kurum içi faaliyetlerimize daha da ağırlık verdik.
Öyle ki, kurum içi yatırımlarımızı artırarak bu değeri, on iki bin çalışanımız ve aileleriyle birlikte altmış bin kişilik ekosisteme yaymayı, kurumsal sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Yedi farklı kurum içi networking kültürünü güçlendiren platform oluşturduk. Bunlar; Gülümseten Araslar Grubu, Aras Fit, Yıldız Araslar, Aras’ta İyi İşler Oluyor, ve KahveArası, Aras Akademi ve Doğa Dostu Araslar.
“İş’te Neşe” sloganıyla hayata geçen Gülümseten Araslar grubuyla, Genel Müdürlüğümüz, Türkiye’nin dört bir noktasındaki “şikayet almayan” şube, transfer merkezi ve bölge ofislerini davul ve zurna eşliğinde ziyaret ediyoruz. Çiğ köfteden, çikolata şelalesine kadar farklı sürprizlerle başarıları kutluyoruz. Ayrıca, kandiller, yılbaşı, Hıdırellez, sevgililer günü gibi özel günleri atlamadan etkinlikler düzenliyoruz.
Aras Fit, ruh ve beden sağlığına odaklanıyor. Haftada bir diyetisyen kontrolü, yoga ve spor saatlerimiz oluyor. Bununla birlikte sağlıklı beslenme seminerleri düzenliyor ve sağlıklı beslenmeyi teşvik eden bilgilendirme kartları dağıtıyoruz.
“Aras’ta İyi İşler Oluyor” çalışanların başarılı uygulamalarını “en iyi örnekler” olarak herkesle paylaşıldığı bir program. Ayrıca, birçok kategoride ödüllerin paylaşıldığı Yıldız Araslar platformunu da hayata geçirdik.
Kahvearası gazetemizdeyse kurum içi gelişmeler ve şirket haberlerinin paylaşılmasıyla güncel kalıyoruz.
Aras Akademi 2010 yılında kuruldu. Eğitim seviyesinin nispeten düşük olduğu kargo sektöründe; bilgi, beceri ve eğitim seviyeleri artırılan çalışanlarla, nitelikli iş gücü sağlıyoruz. Eğitimler Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulan İlk Adım Okulları ve internet üzerinden geliştirilen online portallerle hayata geçti. Bu çalışmaları, yirmiden fazla üniversite işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz.
Aras Akademi Aile Okulu’nun eğitimlerindeyse çalışanlarımızın hayatına destek olmaya özen gösteriyoruz. Bu hayat okulunda mutluluk, anne ve çocuk sağlığı, ergen iletişimi ve finansal okuryazarlık gibi konular işleniyor.
Doğa Dostu Araslar platformunda ekibimiz ve ailelerinde çevre bilincini artırmayı hedeflerken, iş süreçlerimizi de doğaya uygun hale getirmek için sürekli çalışıyoruz. Dolayısıyla bu platformda, çalışanlarımızın çocuklarına kadar ulaşıyoruz. Öyle ki yakın bir zamanda Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi ve Turmepa’yla gerçekleştirdiğimiz iki ayrı programla 100 çocuğumuzu atık kağıt atölyeleri, sualtı atık sergisi, yenilenebilir enerji seminerleri gibi etkinliklere dahil ettik.
Aramızdaki bağları güçlendiren bu çalışmaları gerçekleştirirken beyaz yaka ve kurye ayrımı yapmıyoruz. Kurum için networking’i sürekli güçlendiriyor ve farklı bölümler arası iletişimi artırıyoruz.”
Ertuğrul Belen: “TOBB KGK Başkanlığınız, aslında önemli bir networkün yönetimi anlamına geliyor. Sizin gibi CEO'ların Sivil Toplum Kuruluşlarına zaman ayırması neden önemli? Siz TOBB KGK başkanlığınızda neyi başarmayı hedefliyorsunuz?”
Evrim Aras: “Toplumumuz içerisindeki sorunlara çözüm üretmek için sadece devlet olarak değil, tüm iş dünyası ve iş örgütleri olarak ortak bir bakış açısıyla hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu açıdan şirket üst yönetimlerinde bulunan kişilerin, sorunların bir üst platforma taşınması ve farkındalık yaratılması açısından önemli bir misyon üstlendiklerini düşünüyorum.
TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nda kadınların girişimci olmasını desteklemek için çok çalışıyoruz. Türkiye'de ciddi ölçekte bir kadın girişimci potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bu potansiyelin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi öncelikli hedefimiz diyebilirim. Mevcut kadın girişimcilerin desteklenerek daha donanımlı hale getirilmesi ve kadınların finansmana erişiminin kolaylaştırılması için çalışıyoruz. Bunun için devlet nezdinde lobi yapma, sanayici kadın girişimci sayısını artırma ve üniversiteler, hatta liselerle işbirliği yaparak girişimciliğin bir kariyer fırsatı olarak sunulması için çalışmalara başladık.
Öyle ki, TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin sağladığı 140 bin üzeri istihdam sayısını Şubat 2017’ye kadar %25 artırmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde 7 bin olan kadın girişimci sayısını da benzer şekilde artırmayı planlıyoruz. Ayrıca, kamu alımlarında yerli ürünlere sağlanan yüzde on beş fiyat avantajı düzenleme çalışmasının bir benzerini de, kadın girişimciler için hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıyoruz.”
Ertuğrul Belen: “Özellikle gençler, yeni insanlarla tanışırken çok çekingen olabiliyorlar. Nasıl bir tavsiye verebilirsiniz?”
Evrim Aras: “Rekabet ortamının kızıştığı günümüzde başarıya ulaşmak için yetenekli ve çalışkan olmak kadar güçlü bir network kurmak da bir o kadar önemli. Özellikle yol gösterici nitelikteki başarılı insanlarla tanışmak, fikir alışverişi yapmak, gençlerin hayallerini gerçekleştirmelerinde kritik rol oynuyor.
Gençlere tavsiyem girişken ve cesaretli davranmaları, 10 yıl sonra nerede olmak istediklerini öncesinde hedeflemeleri ve çevrelerini de buna göre güven odaklı oluşturmalarıdır.”