Kartvizit Kullanma Sanatı - 1 'de yayınlanan Kartvizit Kullanma Sanatı’nda elinize geçen bir kartvizitin değerinin bir kağıt parçasıyla, kullanımınıza limitsiz açık kredi kartı arasında olduğunu paylaşmıştım. Bu değeri belirleyende aradan ne kadar zaman geçerse geçsin o kişiyi hatırlamanız ve ilişkinizi daha hızlı güçlendirmek için uygulayacağınız bazı kartvizit kullanma teknikleri olduğunu aktarmıştım.
Bu tekniklerden bir tanesi “Voltran Kartvizit” metodudur. Business Networking (Stratejik İş Ağı Oluşturma) eğitimlerimde yer verdiğim ve yıllar önce geliştirdiğim ve uyguladığım bu metod, gerek bana gerekse networkume önemli kazanımlar sağlamıştır.
Bu metoda göre aldığınız her kartvizit üzerinde not alabileceğiniz iki yüz ve toplam sekiz adet köşe vardır.
Gerçekleştirdiğiniz bir toplantı/tanışma sonrasında ya da o günün bitiminde 5 dakika ayırarak bu metodu uygulamanız, yıllar sonra bile o kişiyi hatırlamanızı daha da önemlisi ilişkinizi bıraktığınız yerden devam ettirmenizi sağlayacaktır. “Voltran Kartvizit” metodunda aldığınız kartvizit köşelerine ne yazacağınızı zaman içerisinde kendiniz kişiselleştirebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz bir senaryo canlandıralım ve aşağıdaki görsel örnekle bu çalışmayı detaylandıralım.
Senaryo: Her ay Networking Akademi® (www.networkingakademi.com) düzenlediği Business Networking & XING (Stratejik İş Ağı Oluşturma) eğitimlerinden bir tanesine katıldığınızı (11 Nisan 2010) ve benimle tanıştığınızı canlandıralım. Bu aktiviteye katılmanızı ve beni tanımanıza vesile olan kişinin Pelin Ayan (XING Türkiye Pazarlama Yöneticisi) olduğunu varsayalım. Ayaküstü sohbetimiz sırasında hakkımda dikkatiniz en çok çeken ve aklınızda kalacak bir özelliğin, bir zamanlar milli yüzücü olduğum bilgisi olsun.
Bu senaryo doğrultusunda kartvizitimin ön ya da arka yüzündeki dört köşeyi nasıl dolduracağınızı aşağıdaki görselle inceleyelim.
Foto: Copyright 2008 @ Networking Akademi
“Voltran Kartvizit” metodu doğrultusunda yazmanız gereken en kritik bilgiler arasında:
1- Kartvizitini aldığınız kişiyle tanıştığınız tarih (sol üst köşe): Tarihi yazmak gerek tanışma günlüğü tutmak için, gerekse bilgisayar ya da cep telefonunuzdaki takvimde yer alan diğer bilgilerle o günü detaylı hatırlamanızı sağlayacaktır. Sadece ay ve gün yazmak yeterli değildir. Üç sene sonra kartvizit portföyünüze baktığınızda yıl bilgisi olmayan kartvizitleri hangi dönemde ve ne amaçla aldığınızı hatırlayamayabilirsiniz.
2- Tanıştığınız yer ya da aktivite (sağ üst): Bu bölüm tanışma anını mekansal olarak da hafızanıza konumlandırmanıza destek olacaktır. Organizasyonun adını ya da toplantının gerçekleştiği mekanı yazabilirsiniz. İstanbul ya da Etiler gibi çok genel notlar olmamalıdır. Konferansın gerçekleştiği otelin adı ya da irtibatı kaybettiğiniz arkadaşınızla yeniden karşılaştığınız alışveriş merkezinin adını yazmak daha etkili olacaktır.
3- Kimin aracılığı ya da referansıyla tanıştığınız (sol alt): Referansın ismini yazmak kartvizitini aldığınız kişiyle kuracağınız bağın sürekliliği için değerlidir. Neden? Düşünün… Üç yıl sonra “Voltran Kartvizit” metoduyla tanışmamızı ve benim kim olduğumu net bir şekilde hatırladınız. Bana hatırlatmak için bu bilgileri yazsanız ya da söyleseniz dahi ben hatırlamayabilirim. Çünkü aynı düzende sizinle ilgili notları karşınızdaki kişi almayabilir ya da o an hatırlamayabilir. Ancak, sizin tanışmanıza vesile olan ve doğrudan tanıdığınız kişi (senaryomuzda Pelin Ayan!) ya da diğer bir deyişle referansınızı arar ve halen benimle iletişimi varsa bir fırsat yaratıp, sizi irtibata geçirmesini isteyebilirsiniz. Bu notu kendinize alırsanız sizi kartvizit sahibiyle kimin tanıştırdığını unutmayacak ve pasif bağlarınız zaman aşımına uğramadan güncelleyebileceksiniz.
4- Tanıştığınız kişiye özel ve hiç unutmayacağınız detay bilgi (sağ alt): Bu bölüme dikkat! O kişiyle ve/veya tanışma anıyla ilgili o kişiye özel bir bilgi yazmalısınız. “Siyah kravatlı adam” gibi alacağınız bir not bırakın bir hafta sonrasını, iki gün sonra dahi hatırlayabileceğiniz bir özellik olmayacaktır. Çok genel bilgiler yazmayın. Senaryomuzdaki gibi konuşma sırasında aklınızda o kişiye özel bir fiziksel, konuşma ya da diğer bir detayı not alın.
“Voltran Kartvizit” metodu basit ama düzenli uygulandığı zaman çok etkili bir Business Networking aracıdır.
Siz de bir daha ki sefere yeni bir kartivizit aldığınızda sadece iki dakikanızı ayırın, notlarınızı alın ve o kişiyi hatırlamak istediğinizde dört bilgi köşesine bakın ve “Voltran, Voltran, Voltran!!!”.
Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan