Üniversiteden sonra General Motors, PricewaterhouseCoopers gibi uluslararası kurumlarda 10 yıla yakın profesyonel olarak çalıştım. Ancak nereye gittiysem, oradaki insanların birbirini daha yakından güçlü ve güven odaklı tanıması için iş dünyasında hızlı tanışma seanslarını yapmaya devam ettim. Bir süre sonra katılımcılar, araştırma ve deneyimlerimi yazmamı, konuşmalar ve eğitimlerle paylaşmamı talep ettiler.
2008 yılında Business Networking Akademi'yi kurdum. O günden beri tamamen Networking konusuna odaklı araştırma, eğitim, CEO Networking çalıştayları ve danışmanlık projeleri gerçekleştiriyorum.
-Günümüzde networking hızla önem kazanan bir kavram. Bu kavramı biraz açar mısınız? Networking tam olarak ne anlama geliyor?
Networking, hayatınızdaki birçok ilişkiyi (aile, arkadaş, iş, vb.) aynı anda, güçlü ve güven odaklı bir şekilde bugünden yarına, sosyal sermaye gibi taşıyabilme yetkiliğidir.
Eskiden daha küçük yerlerde yaşardık. Herkes birbirini tanırdı. O günlerde, normal bir insan tüm hayatı boyunca en fazla 150-200 kişiyle karşılaşır, tanışır ve sohbet ederdi. İmece vardı. Bir fincan kahvenin dahi 40 yıllık hatrı vardı. İnsanlar, samimi sohbetlerle birbirini nasıl destekleyeceğini ve huzuru koruyacağını daha iyi bilirdi.
Geçmişteki imeceyle, bugünkü networking arasında tek bir fark var:
Eskiden imece kendiliğinden ve doğallığıyla olurdu. Bugün ise, milyonların yaşadığı şehirlerde herkesin imeceyi kendisinin oluşturması gerekiyor. Çevre konusu oluruna bırakıldığında yönetilemiyor: cep telefonu rehber kayıtları, kartvizitler, sosyal ağlardaki bağlantılar, eğitim ve konferanslardaki tanışmalar, şirket içi ve dışındaki etkinliler derken sıradan bir insanın 1000 kişi üzerinde teması oluyor. Bu normal değil!
İşte, bu karmaşayı yönetmek, önceliklendirmek, iş düşmeden aramak, almadan önce vermek ve çevrendeki kişilere nasıl fayda sunabileceğini bilmek, benim için networking'dir.
-Uzun zamandır Networking konusunda çalışmalarda bulunuyorsunuz. Networking konusuna ilginiz nasıl başladı?
Her şey, üniversite sırasında birçok arkadaşımın ve benim dünyanın en iyi şirketlerinde iş bulmamızı sağlayan ilk hızlı tanışma seansını tasarlamamla başlamıştı. O gün, önemli bir şey anlamıştım: Herhangi bir konuda, kendime oluşturacağım faydadan daha fazlasını çevrem için oluşturabilirsem, başarı herkes için daha büyük olacaktı. Yani gerçek bir işbirliği!
İşte, o günden bugüne 1000 üzerinde hızlı tanışma seansında 80 binden fazla kişinin tanışması, işbirliği yapması ve birlikte güçlenmelerini izlemenin heyecanını yaşıyorum.
-Başarılı bir Networking nasıl gerçekleştiriliyor?
İyi networking yapan birinin hiçbir zaman networking yaptığını anlayamazsınız. Çünkü samimi, içten ve doğaldır.
İş dünyasında hedeflerimizi genellikle üç kriterle belirliyoruz; zaman, miktar ve finansal kazanç. Örneğin "Ben 2 yıl içinde şu üründen bu miktarda satarsam, şu kadar kazancım olur" diyor ve yola çıkıyoruz. Oysa hedefleri ilişkilerle de tasarlamak gerekiyor.
Bu şu anlama geliyor; örneğin 2 yıl sonra ulaşmak istediğiniz hedefle ilgili, karşılıklı katma değer katacak mesela 10 kişinin kim olduklarını belirlediniz mi?
O insanlarla nerede tanışabileceğinizi, onların hangi etkinliklere katıldığını biliyor musunuz?
O organizasyonlara katılmak için plan yaptınız mı?
Orada ayaküstü sohbeti nasıl başlatacağınızı, nasıl bir fayda sağlayarak ilgisini çekebileceğinizi düşündünüz mü?
Başarılı bir networking için anlamlı ilişkileri kurmak kadar, onları sürdürebilmek de gerekir.
-Dijital çağda Networking'i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yüz yüze networking ya da sosyal ağlarda networking diye ikiye ayırmayı doğru bulmuyorum. Hibrit yani ikisini de aynı anda değerlendirmek gerekiyor. Özellikle LinkedIn'de oluşturulan güçlü bir profilin "dijital ilk izlenim" olduğuna inanıyorum. Yani 20 yıl önce ilk izlenim için yüz yüze gelmek gerekirdi. Bugün bir toplantı öncesinde neredeyse herkes kiminle bir araya geleceğini inceliyor. Yani dijital ilk izlenim bizim fiziki adımlarımızdan önce hareket ediyor. Bunun yönetilebilir bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
-Şu ana kadar kaç kitap yazdınız? Bu çalışmalarınız hakkında kısaca bilgilendirir misiniz?
Üç kitap yazdım. Ayrıca bir kitabımın İngilizce çevirisi ve bir de editörlük deneyimim oldu. Yazdığım tüm kitaplar; araştırdığım, eğitimlerini verip danışmanlığını yaptığım konuları yani gerçek vakaları esas alıyor.
Kitaplar
Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı
İlk kitabım, networking'in kültürümüze uygun ve en iyi uygulamalarla anlatıldığı bir çalışmaydı. 20. baskısına doğru ilerliyor. Çok satanlara girmeyi başaran bir kitap oldu.
İş Dünyasında LinkedIn ile Networking
LinkedIn'in bir kariyer sitesinden çok daha fazlası olduğunu, işbirliklerini inşa etmek, güçlü bağlar kurmak ve tanınırlığı artırmak için değerli bir kaynak olduğunu anlatmaya özen gösterdim. Kitabın içerisindeki P.A.N.O. yöntemiyle etkili bir profil oluşturmayı, akıllı aramalar yapmayı, networking gücünüzü geliştirmeyi ve orada yani LinkedIn'de yayın yapmayı yine uygulamalar ve vakalarla anlattım.
Girişimciliğin Altın Kuralları
Bu kitap, yıllar önce İzmir Ekonomi Üniversitesi Embryonix Kuluçka Merkezi kurucularından akademisyen Taylan Demirkaya ile hayal ettiğimiz bir çalışmaydı. İkimizde girişimcilerle çalışıyor, kendi yatırımlarımızı gerçekleştiriyor ve eğitimler veriyorduk. Girişimcinin fikrini hayata geçirmeden önce farklı alanlarda güçlü bir network inşa etmesinin ne kadar önemli olduğunu gözlemliyorduk. İşte kitap da birbirinden değerli 30 girişimci, profesyonel ve uzmanın da katkılarıyla girişimciliğe 360 derece bakan bir eser oldu.
Çeviri
The Art of Networking
Profesyonel destekle birlikte ciddi zaman yatırımı yaptığım bir çalışma oldu. Türkçe networking kitabımın içime sinen İngilizce versiyonu yakın bir dönemde tamamlandı. Şimdi Amazon ile dünyaya açılma zamanı!
Editörlük
Yönetirken Risksiz Misiniz?
CEO ve Lider Networking Programını tasarlarken iş dünyasında 40 yıllık deneyimi olan babam Murat Belen'e sürekli danışıyordum. Dört yıl önce deneyimlerini yazmasını rica ettim. Bu bizim sık sık bir araya gelmemize vesile oldu. Kitabın fikir aşamasından kurgusuna ve son haline getirilmesine kadar beni heyecanlandıran bir çalışma oldu. Güzel bir editörlük deneyimi oldu. Bir yöneticinin kurumuyla ilgili öncelikli riskleri yönetimle ahenk içinde tespit etmesi için harika bir kitap oldu.
-Son olarak "İş Dünyasında Linkedin İle Networking" kitabınız çıktı. Kitabın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
İş dünyasının uluslararası rehberi LinkedIn, 600 milyon üyeye yaklaşırken, dijital ilk izleniminizi yönetmek ve networking yapmak için 26.2 milyar dolar değerinde bir kanal oldu.
LinkedIn'in bir kariyer sitesi olmadığını fark etme zamanı geldi, hatta geçiyor!
LinkedIn, işbirliklerini geliştirmek, yeni bir çevre oluşturmak ve mevcut ilişkilerinizi güçlendirmek için kaldıraç etkisi oluşturuyor.
Üstelik kitapta yıllar içinde gerçek vakalar ve uygulamalarla geliştirdiğim P.A.N.O. Network Yönetim Stratejisi yöntemiyle LinkedIn'de etkili bir profil oluşturmak, akıllı aramalar yaparak istenilen kişilere hızlı ulaşmak, onlarla networking yapmak, profilinizde yayın ve paylaşım stratejilerini yönetmek artık çok daha kolay olacak.
Sina Afra'nın önsözünü yazdığını kitabımda 40'ın üzerinde iş dünyası, profesyonel ve diğer kullanıcıların gerçek deneyimlerine yer verdim.
-Kitap, iş dünyasına nasıl bir katkı sağlayacak?
İş dünyasında yolculuğa çıkaran ve davranışsal gelişimi destekleyen kitaplar yazmayı seviyorum. Sadece bir konunun "Ne?" kısmını değil, "Nasıl?"ını yazmayı seviyorum. Çünkü o kadar çok saha deneyimi oluştu ki, iyi ve kötü örneklerin nasıl sonuçlar verdiğini istatistikler ve metodolojilerle artık paylaşabiliyorum. Özetle, okuyucuya özellikle networking konusunda somut adımlarla yol gösteren kitaplar yazmayı önemsiyorum.
-Böyle bir kitap yazmaya nasıl karar verdiniz? Bu alanda bir eksik mi gördünüz?
Aslında tam da öyle oldu. Tüm kitaplarımda kaynak aradığımda, istediğimi bulamadığımı fark ettim. Yıllar içindeki deneyimlerimi, eğitim verdiğim insanlardan daha geniş bir kitleyle paylaşmak isteyince, yazmaya başladım.
-Okuduğunuz ve beğendiniz yazarlar kimler?
En zor soru, bu oldu. İş dünyası kitapları koleksiyonum var. Neredeyse tüm yayınevlerinden çıkan yeni iş dünyası kitaplarını arşive almaya özen gösteriyorum. Her kitap, büyük bir emek. Birçok yazar dostum var. Seçmek haksızlık olurdu.
-En son hangi kitabı okudunuz? Okuyucularınıza hangi kitapları tavsiye edersiniz?
Birçok kitabı aynı anda okuyorum. Şu aralar keyifle okuduklarım:
Niall Ferguson - The Square and The Tower
Tamer Demirdelen - Satış Oyunları
Dr. Hakan Karabacak - Oyunlar Başlasın
Selçuk Alimdar - Osmanlı'da Batı Müziği
Dr. Zerrin Başer Ortak Yazarlığında - Yeni İnsan
Okuyuculara, networking bakış açılarını güçlendirecek şu kitapları tavsiye edebilirim:
Stephen M.R. Covey - Güven
Adam Grant - Almak Vermek
Seth Godin - Takım Oyunu
Peter Post - Nezaket Avantajı
-Kitabınızla ilgili olarak nasıl dönüşler alıyorsunuz?
İş Dünyasında LinkedIn ile Networking kitabının bir ay içinde 3. baskı hazırlığına gelmesi etkili bir içerik olduğunu hissettiriyor. Okuyanların geri bildirimlerinden bol vaka ve uygulamalarla çok hızlı somut adımlar attıklarını öğrenmek, beni ayrıca çok mutlu ediyor. Amacım on yılın üzerindeki LinkedIn ile networking deneyimlerimi daha geniş bir kitleyle paylaşarak fayda sunmaktı. İş geliştirmek, daha güçlü bir çevre oluşturmak, iş arayan ve hatta iş dünyasına atılan öğrencilerin şimdiden başarı hikayelerini duymak heyecan veriyor.
-Şu an üzerinde çalıştığınız yeni projeleriniz var mı?
Üç yıldır CEO ve Lider Networking Programı'nı yönetiyorum. Bu programda binlerce kişiden sorumlu olan liderlerlerin kendilerinden başlayarak, nasıl kurum içinde ve dışında güçlü bir networking kültürünü oluşturabileceğiyle ilgili çalışmalar yapıyorum. Bu çalışmalar çoğu zaman liderlerle birebir karşılıklı gerçekleşiyor. Bu çalışmalar sırasında liderin networking elementi hakkında çok şey öğreniyor, heyecanlanıyorum. Bu bulguları bir kitap olarak paylaşmayı hayal ediyorum.
Ayrıca Networking ve LinkedIn ile Networking kitaplarımın İngilizce versiyonlarıyla Amazon başta olmak üzere uluslararası diğer kanallarda yayılımı üzerine çalışıyorum.
Son olarak okuyucularımıza Networking ile ilgili hangi faydalı kaynakları önerebilirsiniz?
www.networkingakademi.com'dan birçok makaleye ulaşabilirler.
http://www.networkingakademi.com/ceo-roportajlari/ 'den özellikle Türkiye'deki önemli CEO ve liderlerin bu konuya yaklaşımlarını keşfedebilirler.
Kitaplara tüm yayınevlerinden ulaşabilirler.