Networking üzerine birçok araştırma bir profesyonelin kariyerindeki ilk 15 senesinde teknik ve sektörel bilginin %85, Networking yetkinliğinin ise %15 önem seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ancak asıl çarpıcı olan durum, kariyerde 15’inci yıl çizgisi geçildiğinde yaşanıyor: yüzdeler tam anlamıyla yer değiştiriyor: %85 Networking ve %15 teknik bilgi başarıda etkili oluyor. Yani, değişim bir anda geliyor. Teknik bilgi deneyimli bir profesyonelde olması gereken bir varsayım haline geliyor. Kurum içinde ve kurum dışında etkili bir çevre yönetmesi ve hedeflere güçlü temaslarla daha güvenli ve hızlı ulaşması bekleniyor.
Bu doğrultuda, Networking odaklı sosyal kulüplerin önemli olduğunu düşünüyorum. Ben, Networking’i “tanışma, tanıştırma ve tanınma yetkinliği” olarak tanımlıyorum. Bu sebeple, aynı bir lisan öğrenir gibi pratik yapmak gerekiyor. Networking kulüpleri de etkili oluşturulduğunda, bu fırsatı sunabiliyorlar.
Daha fazla networking için neler yapılmalı? Beyaz yakalı profesyonellere neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle konfor alanlarından çıkmaları gerekiyor. Her etkinlikte sürekli olarak aynı kişilerle sohbet ediyorlarsa, kendilerine Networking hedefleri koymaları lazım. Mesela her etkinlikte en azından yeni bir iki kişiyle tanışmak gibi. Araştırmalar güven odaklı yeni bir işbirliği oluşturmanın ancak 5. görüşmeden sonra geliştiğini gösteriyor.
Dolayısıyla acele edip hemen kendini ya da şirketini satmaya girişmemek gerekiyor. Kültürümüzde hatır dahi sormadan, hemen iş konuşmak kesinlikle hoş karşılanmıyor. Bir de, profesyoneller “asansör konuşması” olarak da bilinen 30 ile 45 saniye içerisinde karşılarındaki kişinin ilgisini çekecek ve soru sormalarını sağlayacak şekilde ne iş yaptıklarını anlatabilmeleri gerekiyor. Buna hazırlık şart!
Profesyonel ağ genişletilirken nelere dikkat edilmeli?
Artık neredeyse herkes görüşecekleri kişilerle ilgili toplantı öncesinde ve sonrasında olabildiğince çok bilgi almaya çalışıyor. Networking’de referanslar ve güven çok önemlidir. Dolayısıyla, özellikle LinkedIn gibi sosyal ağlarda profesyonel bir profil hazırlayarak araştıranların karşısına donanımlı ve ortak tanıdıklarla çıkmak etki alanı yaratıyor. Her geçen gün ilk izlenim dijitalleşiyor.
Profesyoneller tanıştıktan hemen sonra sohbet ettikleri kişilerle ilgili notlar almalı ve sürekli olarak “çevremdeki insanlara nasıl destek olabilirim?” bakış açısını korumalılar. Çünkü, konfor alanınızdan çıkıp insanlarla tanışmaya ve sonra onları güven odaklı tanıştırmaya başladığınızda, bir süre sonra bu tanışma ve tanıştırmaların bir sonucu olarak sektörünüzde ve yakın çevrenizde tanınan bir profesyonel olabilirsiniz.
Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi, Kurucu
Çok Satanlar “Networking Kitabı” Yazarı
ertugrul@networkingakademi.com
https://twitter.com/ErtugrulBelen
https://tr.linkedin.com/in/ertugrulbelen