Topluluk Önünde Konuşma Yazı Serisi - II

TARİH: 17.07.2011
"Bin kişiye sunum yapmıyorsunuz, bin tane bir kişiye sunum yapıyorsunuz."
Topluluk önünde konuşmaya hazırlanırken oluşturmanız gereken ilk farkındalık bu olmalıdır. Karşınızda oturan herkesi bir büyük güç olarak düşündüğünüzde tedirginlik ve kaygı fırtınası başlar.
Sunumunuza hazırlanmaya başlamadan önce, korku duygusunun yerini heyecan ve tutkuyla yer değiştirmelisiniz.

 

İnsanların büyük bir bölümünün çekindiği ve ölümle denk tuttuğu bu duyguyu yener ve uzmanlaşırsanız, iş dünyasının altın bileziğini kolunuza takmış olursunuz. 

 

 

Konunuzu Bulun!

 

Kitap yazmanın bir bilgi taşması olduğu söylenir. Yani, bir konu hakkında o kadar çok araştırmış, okumuş ve bilgi sahibi olmuşunuzdur ki artık onu kendi yorumlarınızla kaleme alma ihtiyacını duyarsınız. İşte topluluk önünde konuşmak da böyledir.

 

Öncelikle hangi konuda kendinize bilgi yüklemesi yapacağınızı belirleyin. Bu, ne olursa olsun... yeter ki çok keyif aldığınız ve paylaşırken heyecanladığınız bir alan olsun. 

 

 

Şimdi kendinize şu soruyu sorun:  "Bütün bu bildiklerimden nasıl bir derleme yaparım ki karşımdakilere en çarpıcı şekilde bunu aktarırım?"  

 

 

Beş ya da on madde olarak konuyu özetleyin. 

 

 

Her madde altına nasıl bir giriş yapacağınızı, bunun neden önemli olduğunu, nasıl örnekler vereceğinizi not alın. 

 

 

Kamera Karşısına Geçin!

 

 

Diyecesiniz ki, "hani giriş, gelişme, sunum teknikleri ve sonuç? Hani konuşma notlarının yazılması derlenmesi falan filan?"...

 

 

Cevabım çok net: "Hayır!"  Önce, kamera!

 

 

Cep telefonunuzun video kaydı varsa kütüphanenizdeki iki kitap arasına sıkıştırın ve geçin karşısına! 

 

 

Not aldığınız maddelerden bir tanesini seçin ve başlayın konuşmaya. İki dakika konuşun ve durun. Kendinizi seyredin. İlk defa kendinizi konuşurken seyredecekseniz, bu deneyim acı verici olabilir; sesiniz, el kol hareketleriniz, duruşunuz ve bakışınız... Herşey sizi rahatsız edebilir. Amaç da bu ya! O iki dakikalık konuşmanızdaki "sizi", siz beğenene kadar aynı iki dakika üzerinde yoğunlaşın. 

 

 
"Budur!" dediğiniz an, sunum kariyerinizde yeni bir sayfa açtınız demektir.  
Küçük bir kesit bile olsa, kendinizden emin olduğunuz bir adım attınız. 
Birçok konuşmacı günlerini, hatta aylarını "başkaları beni nasıl görecek? benim hakkımda ne düşünecekler?" kaygısıyla bilinmeyenle mücadele ederek hazırlanırlar. 

 

Siz, hazırlanmaya kendinizden emin başlayın.

 

Ertuğrul BELEN | Sabah İşte İnsan