Networking

TARİH: 13.11.2010
Business Ankara'nın Ertuğrul Belen'le gerçekleştirdiği bu röportajda, Business Networking Akademi'nin networking çalışmaları ve Ankara iş dünyası değerlendiriliyor.
Networking.

1. Business Networking Akademi olarak faaliyetlerinize ne zaman başladınız?

Business Networking Akademi’nin temelleri yaklaşık 10 sene öncesine dayanıyor demek yanlış olmaz. O zamanlar General Motors’un Manhattan’daki hazinesinde borsa odasında çalışıyordum. Wall Street’teki finansal piyasalarla içiçe bir pozisyonum vardı. Temposu oldukça hızlı bir sektör olduğu için sürekli yeni birileri gelir birileri de giderdi. O dönem birkaç arkadaşımla birlikte Speed Networking çalışmalarını hayata geçirdik. Amacımız aynı sektörde olan profesyonellerin kısa zamanda samimi bir ortamda birbirlerini düzenli toplantılarla tanımasıydı. Aslında buna “ilk tanışma” sırasındaki buzların erimesi de diyebiliriz.

Yıllar içerisinde Business Networking benim için bir tutku haline geldi. Gerçekleştirdiğim organizasyonlarda sürekli konuşma ve etkili networking için sözlü yönledirme yapıyordum. Zaman içinde katılımcıların öneri ve istekleri üzerine yazmaya başladım. Bu da bir süre sonra araştırma, yazılar ve organizasyonlardaki deneyimlerimin paylaşım noktası olan eğitim ve seminerleri tasarlamama kaynak oldu. Ve bunların hepsi (networking araştırma, eğitim ve organizasyonlar) Türkiye’nin ilk stratejik business networking platformu olan Business Networking Akademi® nin çatısı altında bir araya geldi. 

General Motors ve sonra PricewaterhouseCoopers Türkiye’deki danışmanlık ve şimdi aile firmamız olan Sihir Mobilya markalar grubundaki gerçek hayat networking deneyimlerimin Business Networking Akademi’nin başarılı oluşumunda büyük etkisi olduğunu söylemeliyim. 

2. Ankara’da networking ile ilgili geçtiğimiz ay Etohum kampında bir etkinliğiniz olmuştu, 2010 yılı sonunda ve 2011’de sizi yine burada etkinliklerde görebilecek miyiz?

Burak Büyükdemir’in büyük bir özveri ve başarıyla sürekli güçlendirdiği e-Tohum bugün Türkiye’de Internet girişimcilerini melek yatırımcılarla buluşturan önemli bir platfom.  Business Networking Akademi® olarak girişimcilerin melek yatırımcılarla buluşma öncesindeki hazırlık kamplarında Business Networking, Yatırımcılara Asansör Cümlesiyle Sunum (Elevator Pitch) gibi eğitim ve seminerler organize ediyoruz. Ayrıca daha önce 5 Mayıs’ta İstanbul Microsoft’da gerçekleşen organizasyonda olduğu gibi yine 2 Ekim’deki e-Tohum Ankara buluşmasında organizasyona özel bir Speed Networking tasarladık. Katılımcıların kısa sürede birbirileriyle tanışması daha da önemlisi işbirliklerine başlaması üzerine hazırlandık. Bu organizasyonun sonucunda gerek aktivite sırasında oluşan yeni iş bağlarıyla gerekse genel networking projelerimizden haberdar olan Ankara networkünden 2010 ve 2011 için önemli iş ve marka ortaklığı teklifleri oldu. Yakın dönemde Ankara’da önemli networking projelerine imza atacağımızı gözlemliyorum.

3. Business Networking aktivitelerini kaç farklı formatta tanımlayabilirsiniz? Speed networking adı altında istasyonlar arası değişim gibi başka hangi formatlarda eğitimler, çalışmalar sunuyorsunuz?

Üç ana formatta Business Networking Aktivitelerini incelemek doğru olur: 

1) Araştırmalar, makaleler ve görsel paylaşımlar: Business Networking Akademi bünyesinde sürekli olarak networking araştırmaları gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalarımızın sadece deneyimsel değil aynı zamanda bilgiye dayalı olmasını sağlıyor. Bilgi uygulamayla buluştuğunda asıl etki oluşuyor. Ben düzenli olarak Sabah İşte İnsan İK protalında (www.isteinsan.com.tr/yazarlar/ertugrul_belen ) networking odaklı yazmaya özen gösteriyorum. Ayrıca son dönemde networking araştırma ve deneyimleri video yayınlarla paylaşıp daha fazla profesyoneli bir araya getirmeyi hedefliyoruz ( www.tebkobitv.com/kategori/girisimcilik  ve http://video.milliyet.com.tr/Arama.aspx?ara=networking )

2) Eğitimler ve seminerler: www.networkingakademi.com websitesinden de görebileceğiniz gibi networking ve eğitimler bir profesyonelin A’dan Z’ye tüm networking stratejisini oluşturması ve hayata geçirmesi üzerine kurgulanıyor. Yani Stratejik Networking, İçinizdeki Networker, Asansör Cümlesi, Asansör Cümlesi’yle Sunum, Networking Aktivitesine Hazırlık, Takip Teknikleri, Referans Ağları Yönetimi gibi birçok eğitim ve seminer tasarlıyor ve sunuyoruz.

3) Organizasyonlar: İster büyük bir holding’in kendi içinde daha iyi bir network oluşturması için bir networking danışmanlığı, ister e-Tohum, XING Türkiye, Global Girişimcilik Haftası Büyük Buluşma gibi özel ve girişimci projelerinde aktivitenin hedefine göre araştırıyor ve hedefleri referans, ilişki ve karşılıklı kazanç odaklı yeniden tasarlıyoruz.
Son dönemde beni çok heyecanlandıran bir networing projem Asansör Cümlesi Yarışması. Asansör Cümlesi (www.asansorcumlem.com) networking’de önemli bir kavramdır. Kişinin kendini 30 saniye gibi kısa bir sürede (10’cu kattan lobiye) tanıtabilmesi önemlidir. Girişimciler için tasarladığım bu yarışma, onların iş fikirlerini 60 saniyede gibi kısa bir sürede yatırımcı rolündeki jüriye anlatmasını esas alıyor. Hem içerik hem de sunumları üzerinden puanlanıyorlar. Elbette yarışma öncesi eğitimler veriliyor. Projeyi son iki senedir JCI İstanbul ve Özyeğin Üniversitesi Global Girişimcilik Haftası kapsamında sahiplenmesi etkili oldu. Hatta bu sene Özyeğin Üniversitesi’nin teşvikiyle, Robert, İstanbul Erkek, Kadıköy Anadolu ve İzmir Özel Anadolu Işıkkent Liseleri de bu yarışa katıldı.  

4. Ankara’daki networking kavramının gelişimi konusunda ne dusunuyorsunuz?

Networking literatüründe Hub diye bir kavram vardır. Yani birçok hattın bir notkada buluştuğu yer anlamına gelir. Bence Ankara önemli bir networking hub! Ankara’nın başkent olması uluslararası profesyonelleri çekerken şehrin Türkiye’nin kalbinde olması ulusal anlamda da bağlantı noktası olmasını sağlıyor. Yani Ankara’da önemli bir networking ortamı ve fırsatları bulunuyor. Ben bu konuda bugün misafiri olduğum ve “Networking Performansınızı Geliştirin”  Global Girişimcilik Haftası kapsamındaki seminerime  evsahipliği yapan JCI Ankara ve başkanı Ayşe Kılıç ve yönetim kurulunu bu konuda çok başarılı buluyorum. Genç girişimcileri düzenli bir araya getirerek iş dünyasıyla buluşturuyor ve yeni networkler oluşmasını sağlıyorlar. Bir de XING Ankara’ya değinmeden geçemeyeceğim. XING Ankara bir sosyal ağı gerçek hayatta da başarı hikayelerine çeviren diğer önemli bir platform.  

5. JCI, XING gibi platformların, oluşumların bu kavramın, bilincin gelişimi konusunda etkileri sizce nelerdir?

Networking, en basit haliyle yanınızdaki kişinin başarılı olmasını sağlama sanatıdır. Tanıdığınız kişiler kadar onların referansları yani tanıdıklarıyla bağ kurmak önemlidir. Düşünsenize herkes ortalama 200 kişi tanıyor! Ne kadar çok fırsat var… Referanslar ancak güven doğrultusunda paylaşılır. Birinin networking güvenini kazanmanın en etkili yolu da konuşmalarınız sırasında o kişinin hedeflerini öğrenmek ve zaman içerisinde amaçlarına ulaşmasına destek olmaktan geçiyor. Üstelik karşılık beklemeden! Aslında bu, o kişiyle konusuyla ilgili bir makale paylaşmak ya da biriyle tanıştırmak kadar kolaydır. İşte bu doğrultuda JCI Ankara ve XING Ankara organizasyonlarında katılımcıların birbirleriyle başarı ve hedeflerini rahatlıkla paylaşabildikleri ve karşılıklı fayda ağları oluşturabildiklerini gözlemliyorum.

Business Ankara | Röportaj