İşte, Girişimciliğin Altın Kuralları da girişimcilerin ve girişimlerinin check-up'ı niteliğinde olması için kaleme alındı. Nasıl senelik sağlık kontrolü sizi iyileştirmez ama geç kalmadan alabileceğiniz önlemleri belirlemenizi sağlar, Girişimciliğin Altın Kuralları kitabı da bir hap niteliğinde büyük resmi hızlıca görmenize destek olur.
Kitapta birbirinden değerli 24 yazar, profesyonel, akademisen ve girişimci deneyimlerini 10 adımda özetledi. İşte, girişiminiz öncesi ve sırasında mutlaka değerlendirmeniz gereken 24 check-up noktası ve önemleri:
1- Girişimci Ekosistemi - Alaaddin Alpay
Bir girişimin içinde bulunduğu ekosistemi tanıması, başarısını doğrudan etkiler. Günlük çalışmalar sırasında dahi sürekli büyük resmi takip etmek gerekir.
2- Girişimci Özellikleri - Dr. Necip Uludağ
Girişimci akıllı risk alabilmelidir. Strese dayanıklı ve değişime ayak uydurabilmelidir.
3- Zihin Yapısı - Taylan Demirkaya
Girişimcinin kendini motive edebilen bir zihin yapısı, adeta bir enerji santrali gibi güç üretir.
4- Bireysel ve Kurumsal Girişimcilik - Prof. Dr. Zuhal Baltaş
Girişimcilik bireysel olduğu kadar, kurumların içinde de geliştirilebilen bir yetkinliktir.
5- Yatırım Sürecine Hazırlık - Dr. Haluk Elçi
Girişimci yatırım isterken, detaylı olarak o yatırımı nasıl değerlendireceğini ve yatırımcıya karşı sorumluluklarını iyi anlamalıdır.
6- Melek Yatırımcılar - Baybars Altuntaş
Girişimciler bir dönem sadece bankalardan alabildikleri kredileri artık hisse ya da farklı ortaklık yapılarıyla iş adamlarından da alabiliyorlar. Üstelik gerçek bir melek yatırımcı sadece finansman değil deneyim de aktarır.
7- Yatırımcı Gözünden Girişimci - Fuat Sami
Melek yatırımcıların nasıl düşündüğünü anlamak girişimcinin kendi firmasına bakış açısını iyileştirecektir.
8- Melek Yatırımcıların Bilmesi Gerekenler - Numan Numanbayraktaroğlu
Girişimler büyüme sürecinde farklı firmaları da bünyelerine katma yoluna gidebilirler. Bugünün girişimcisi yarının melek yatırımcısı olabilir.
9- Networking - Ertuğrul Belen
Networking, "Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma" sanatıdır. Hedefleri güçlü bağlantılarla tasarlamak ve etkili bir network oluşturmak, bir girişimcinin en değerli özkaynağıdır.
10- Kuruluş Stratejisi - Gülsüm Çıracı
Bir girişimin güçlü başlaması daha hızlı yol almasını sağlar. Girişimci kuruluş sürecinde firmasının lokasyonundan kurum kültürüne kadar dikkat etmelidir.
11- Şirket Kurma Hukuku - Azim Çiğil
Söz uçar yazı kalır. Girişim oluşurken ortakların hevesle birbirine verdikleri sözleri gelecekte tutmaları için resmi anlaşmalar kritiktir.
12- Büyüme - İhsan Elgin
Büyüme beraberinde değişimi getirir. Değişime ayak uyduramayan girişimler rekabette geri düşerler. Büyümeyi de planlamak önemlidir.
13- İnsan Kaynakları - Şerif Kaynar
Bir girişim ekibi kadar güçlüdür. Doğru ekip seçimi ve motivasyonu girişimin beynini yönetmek gibidir.
14- Satış - Taner Özdeş
Tüm değer transferleri aslında bir satıştır. Girişimcinin hayalini hayata geçirme sürecinde ikna ettiği herkes aslında o satış sürecinin bir parçasıdır. Girişimci etkili bir satış stratejisi oluşturmalıdır.
15- Perakende - Hayat Bayramoğlu
Perakende satış noktaları olan bir girişimden tutun, kurumsal duruşunu oluşturmak isteyen bir e-girişime kadar hepsi için imaj, ilk izlenim niteliğinde önemlidir.
16- CRM - Uğur Özmen
Bir girişim kendini en iyi müşterisinin geri bildirimleriyle geliştirebilir. Müşteri memnuniyetini esas alan her girişimin yüzü başarıya dönüktür.
17- Halkla İlişkiler - İsmet İmrak
Kurumsal iletişimde süreklilik ve istikrar çok önemlidir. Girişimcinin markası ancak etkili halkla ilişkiler çalışmalarıya müşterilerinin algısında başarıyla oturabilir.
18- Muhasebe ve Vergi - Nevzat Erdağ
Muhasebe ve vergi bir firmanın tüm hareketlerinin rakamlara yansıdığı noktadır. Muhasebesini tutamayan girişim başarısını ölçemez. Bunu ölçemeyen de kendini geliştiremez.
19- Kurumsallaşma - Öznur Sanbay
Bir girişimin kurumsallaşması kişilerden bağımsız bir yapıda süreçler ve etkili yönetimle işler hale gelmesi demektir. Bu da girişimin geleceğinin güçlü olmasını sağlar.
20- İnternet Girişimciliği - Nurettin Özdoğan
Yeni ekonomi artık girişimcilerin e-ticaret vizyon ve farkındalığını şart kılmıştır. Her girişim dijital stratejilerini değerlendirmeli ve internette büyüme potansiyelini yakalamalıdır.
21- Yeni E-Ticaret Modeli - Halil Erdoğmuş
E-ticarete odaklanmış firmaların güçlü bir sistem ve operasyonel altyapıyla kendini sürekli olarak geliştirmesi gerekir.
22- Patent - Mehmet Soner Babüroğlu
Bir girişimin adı, buluşları ve haklarının kayda alınması bir insanın ismi ve soyadı kadar önemlidir. Girişimciler sadece ülkemizde değil hedefledikleri uluslararası pazardaki isim haklarını da almalıdırlar.
23- Aile Firmaları ve Aile Girişimciliği - Erkan Güral
Aile firmaları ülke ekonomisinin lokomotifidir. Birçok yeni fikirler ve girişimcilik ekosistemini destekleyen projeler aile firmalarından doğmaktadır. Girişimcilik aile firmalarında da öncelikli bir konu olmalıdır.
24- STK'lar ve Girişimciler - Burcu Akdarı
Bir girişimcinin başarılarını ve deneyimlerini paylaşması tüm sistemi güçlendirir. STK'lar girişimcilerin birbirlerini bulması ve ortak projeler geliştirmeleri, topluma değer katarken birbirlerini de desteklemeleri için merkezi noktalardır.
Girişimciliğin Altın Kuralları, İzmir Ekonomi Ünivesitesi Embryonix Kuluçka merkezinin kurucularından Taylan Demirkaya ile yıllardır mentörlüğünü yaptığımız girişimcilerin en çok sorduğu sorular üzerine doğmuştur.
Ayrıca, "Crowdfunding" olarak bilinen "toplu-fonlama" yöntemiyle her kitabın satışından gelen gelir, yazarların ortak kararıyla seçilecek bir girişimi fonlayarak ülkemizin girişimcilik eko-sistemine yeniden kazandırılacaktır.
Kitabı Nerede Bulabilirsiniz?
Tüm kitapevlerinde ve internetten sipariş için: http://bit.ly/Kmo5Ju
Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi, Kurucu Networker
Twitter: @ertugrulbelen
Email: ertugrul@networkingakademi.com
Ertuğrul BELEN | Networking Akademi