- Türkiye’de işsizlik geçtiğimiz yıla oranla nedir? Bunun ile ilgili bir veri varmı? Türkiye’nin geleceğini ve alt yapısını oluşturan genç nüfusun bu resimdeki yeri nedir?
2007-2009 dönemi incelendiğinde ülkemizdeki işsizlik oranı %9,9’dan %14,0’e çıkmıştır. Bunun temel sebebi aynı dönemdeki işgücü sayısı 23,5 milyon kişiden 24,7 milyona yükselirken, istihdam yaklaşık 21,3 milyon kişi olarak sabit kalmıştır. 2010’un ilk çeyreğinde ise işsizlik %14,4’tü. İş gücüne katılan nüfustan daha hızlı istihdam, yani yeni iş pozisyonları açılmadığı sürece bu oranın 2010 sonuna %14,7’ye çıkacağı öngörülmektedir. Ancak rakamları daha yakından incelediğinizde bir veri diğerlerinden daha çarpıcı ve düşündürücüdür:
2009 yılındaki genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 25,3’tür ve TÜİK istatistiklerine göre aile ve arkadaşları kapsayan yakın çevre aracılığıyla iş arayanların oranı %30’dan fazladır. Bu da aslında genç yaşlarda bilinçli çevre edinmenin (networking!) ve buna göre geleceği planlamanın önemini göstermektedir.
İşte Business Networking Akademi® Türkiye’nin ilk “Stratejik Business Networking Platformu” olma özelliğinde bu vizyonla kurulmuştur.
- Networking kelimesini biraz açar mısınız?
Özellikle 1980’li senelerde A.B.D’de gündem olan Networking kavramı, türkçede genellikle iş veya sosyal ağ anlamında kullanılmaktadır. Networking’i temsil eden simge örümcek ağıdır. Bu benzetme, ağın üzerindeki herhangi bir noktaya ulaşmak için alternatif yolların olduğunu simgeler. Tanıdık aracılığıyla gerçekleşen ilişki ve işler de böyledir. Ürün ya da sunduğunuz hizmeti (iş görüşmelerinde bireyin kendisi) alabilecek nihai kişiyi tanımayabilirsiniz. Ancak, iş ağınızda size güvenen ve iyi tanıyan referansınız aracılığıyla o kişiye ulaştığınızda, Amerikan SME kurumunun araştırmalarına göre başarı ihtimalinizi %63 artıyor.
- Networking çalışmalarınızı tam olarak açarsak, neler anlatılıyor? Türkiye’de Speed Networking’i bu formatta kullanan ilk kişisiniz.Biraz anlatır mısınız, iki saatte mi gerçekleşiyor? Dernekler, şirketler katılıyor peki öğrenci öğretmen gruplarına uygulandı mı? Amaç net olarak ne? Başarı yüzdesi ne? Kaç yıldır kullanılıyor?
Business Networking Akademi® çatısı altında üç önemli alan bulunuyor. Networking Aktiviteleri, Networking Eğitimleri ve Networking Bilgi Merkezi (tamamen sadece bu alanla ilgili araştırma, yazı ve makaleler). Bu üçgen, en büyük başarı etkenidir. Çünkü, araştırma ve yazılar insanlarda farkındalık ve bu konuya karşı hassasiyet yaratıyor. Aktiviteler, bireyin mevcut ve yeni bağlarını daha yakından farklı bir bakış açısıyla tanımasını sağlıyor ve önyargıları azaltıyor. Networking eğitimleriyse konu itibariyle en büyük etkiyi taşıyor. Çünkü katılımcıya balığı değil balık tutmayı öğretiyor. Araştırma ve yazıları ya da bu haberi okuyup düzenlenen bir Networking aktivitesine katılabilirsiniz ve işinize yön verebilecek biriyle tanışabiliriniz. Bu size bir seferlik verilmiş balıktır!
Eğitimler ise nasıl hayatınızdaki hedef ve vizyonunuz paralelinde iş ve sosyal ağ stratejileri oluşturduğunuzu anlatır. Artık yanınızdakilere bir kişi olarak değil, 200 kişiyi tanıyan bir referans kanalı olarak bakmaya başlarsınız. Bilirsiniz ki bu referanslara ulaşmanın tek yolu o kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlamaktan geçer. İşte bu süreç Networking’in püf noktasıdır. Bu balık tutmayı öğrenmek ve öğretmektir!
Speed Networking aktivitesi kısa sürede mekandaki 50-100 kişinin 2 dakikalık kısa konuşmalarla birbirini tanımasını sağlar. Bu hem kısa sürede birçok kişiyle tanışmanızı hem de o anki konuşmanız doğrultusunda karşılıklı çalışma fırsatlarını ortaya çıkarır. Yurtdışında Speed Networking 1980’li senelerden beri uygulanmaktadır.
Türkiye’de ise uygulama bu formatta bir ilktir!
Katılımcılar aktivite öncesi 60 saniyelik kişisel slogan olarak da bilinen “Asansör Cümle”lerini nasıl oluşturacakları ve kartvizit kullanma sanatı gibi pratik ama etkili bilgileri alırlar.
Her aktivite kuruma ya da STK’ya göre sıfırdan tasarlanır. Dolayısıyla her aktivitenin hedefi farklıdır. Bazılarında ticari volüm oluşturmak öncelikliyken diğerlerinde buzların erimesi ve grubun kaynaşması ön plandadır. Dolayısıyla başarının tanımı aktivite amacına göre değişiyor. Ancak neredeyse üç yıldır gerçekleşen farklı aktiviteler ve çok olumlu geri bildirimler doğrultusunda bu yapı her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Unutmamak gerekir ki, Networking bir anlık bir çalışma değildir. İnsanlar tanıştıktan sonra eğer takip ediyorlarsa başarı oranı artar. Networking bir felsefe ve yaşam stratejisidir.
Bu çalışmalar, sadece Türkeye’nin önde gelen özel kurumları ve Sivil Toplu Kuruluşları (STK)’nda değil, aynı zamanda üniversite ve hatta lise orta okullarıyla gerçekleştirilmektedir. Gençlerle gerçekleştirilen aktivitelerde amaç, onların erken yaştan Networking olgusunu kavramalarını ve birbirinin tanımanın ilerisine geçip birbirlerinin hedeflerine ulaşmalarını desteklemeleridir. Yani daha girişimci olmaktan korkmayan yeni bir nesil tasarlamak… Bir bakıma geleceğimizi yaratmak…
- Bu programın iş yaşantısına katkısı tam olarak nedir?
İş dünyasında gerçekleştirilen tüm ticaretin neredeyse %65’nin referanslarla gerçekleştiğini ve referanssız gerçekleştirilen satışların %80’nin beşinci toplantı ve görüşmeden sonra işe dönüştüğünü düşünürseniz, bu programın en büyük özelliği referans ağlarınızı nasıl etkin kullanacağınızı göstermesidir. Bu da size hem zaman hem de finansal kazanç sağlayacaktır.
Ertuğrul BELEN | Cumhuriyet Gazetesi Röportaj