Kovduran Hatalar (Bölüm 1)

TARİH: 17.01.2011
İşsizlik, ülkemizin önde gelen gündem konularından biriyken, üstelik bu sorun için sürekli çözüm aranırken “nereden çıkardın şimdi kovulmayı?” diyebilirsiniz.

Önceki yazılarımda da paylaştığım araştırmalar doğrultusunda, bir profesyonelin ve ait olduğu kurumun, iş dünyasında ki başarısının temelinde networking stratejileri ve etkili network oluşturma yatıyor.

Bu süreçte, bazı hatalar vardır ki düzeltilmesi, yayına geri dönmesi beklenen fırlamış bir o kadar zor, hatta imkansızdır.

Nedir bunlar? Ve nasıl önlem alabiliriz?
1-  Hızlı SMS, İlişkiyi Kes!
Senaryo: Direktörünüz Simge hanım, sunduğunuz bir rapor için daha fazla çalışmanızı ima eden bir geri bildirim verdi. Siz de beklemediğiniz bu cevap doğrultusunda kızdınız.
Durum: Kızmış olabilirsiniz. Çünkü çok çalıştınız, yoruldunuz ve diğer işlerinize başlamak için raporun onaylanması beklentinizdi. Ancak aklınızda sürekli olarak bu olumsuz gelişmeyi başa sarıp düşündüğünüz ve bunu yaparken de durumun merkez noktası Simge hanım olduğu için, eleştiri SMS’ini arkadaşınıza göndermek yerine yanlışlıkla Simge hanıma attınız! Üstelik kurumsal olmayan üslupla… Mesela “bizim gıcık simge, yine raporu onaylamadı, çıldırtıcak beni, ışınlansa da rahatlasak” gibi...  Üstelik SMS’de çalışma arkadaşınıza ismiyle hitap ediyorsanız, kendinizi bitirmiş onu da zor duruma sokmuş oluyorsunuz.
Çözüm:  İnsan sinirli ve öfkeliyken objektif olamaz. Siz siz olun, olumsuz bir SMS göndermeden önce en az üç kere içeriği ve gönderdiğiniz kişiyi okuyun. Yapabiliyorsanız, olumsuz hiç bir şey yazmayın ve sinirliyken yazılı ve sözlü iletişimden bir süreliğine uzak durun.

2- Email ve İş Telefonu, Yolun Sonu!
Senaryo: Burcu hanım detayları uzun uzun ve dakikalarca anlatmayı seven bir yönetici. İletişimde kalmanız gerektiği için telefonunuzda Burcu hanım için yeni bir kayıt açıyorsunuz.
Durum:  Teknoloji hayatımızın her noktasında. Özellikle mobil teknoloji, cepten email gönderimiyle işlerimizi kolaylaştıran etkili networking yapmamızı sağlayan önemli bir araç. İsim,soyad, telefon ve email gibi temel bilgilerin yanı sıra o kişiyi daha kolay hatırlamak için özel bir açıklama da ekleyebiliyorsunuz.  Siz Ad ve Soyad’ın olduğu bölüme bir an düşünmeden “Dırdırcı Geveze Burcu Hn.” yazdınız. Ancak, telefonunuzdan attığınız ilk emailde Burcu hanım ve mesajı gönderdiğiniz herkes
“Dırdırcı Geveze Burcu Hn. [burcu@abcfirma.com]” olarak görecektir.
Çözüm: Kimsenin fiziksel ya da olumsuz özelliğini hatırlamak amaçlı dahi olsa kullanmayın. Firma ismi gibi daha resmi bir tanımı tercih edin.

Bir sonraki yazımda sosyal medya, email, telefonda birebir ve yüz yüze görüşmelerdeki hatalar ve ilgili önlemlerini kaleme alacağım.

Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan