Girişimciliğin formülü yoktur.
Ancak, yıllar içerisinde özellikle Business Networking Akademi'deki araştırma ve konferanslarım sırasında tanıştığım 30 binin üzerinde profesyonel ve girişimciyle olan birebir görüşmelerim, herkesin yaşadığı ortak deneyimleri görmemi sağladı.
Tüm girişim ve girişimcilerin kesiştiği bu 5 maddenin başta para ve enerji olmak üzere, aslında girişimcinin en önemli sermayesi olan zaman kaybını engellediğini gördüm:
1- Araştırmaktan Korkma!
Girişimcinin aklına onu çok heyecanlandıran bir fikir geldiğinde, ilk anda bir başkasının bunu düşünebileceğine inanmaz. Eğer, bu yanılgıya düşer ve kapsamlı bir şekilde iş fikrinini ulusal ve uluslararası bazda araştırmazsa gerçeklerden kaçmış olur. Bu da, gerek giriş bariyeri koyamadığı için rekabet dezavantajına gerek sonradan yaşanacak hayal kırıklığına sebep olacaktır. Kaybedilen zaman ve para cabası!
2- Planlamaktan Çekinme!
Satışlar, giderler ve ilgili maliyetlerin tahmini, iş geliştirme senaryoları ve iş fikriyle ilgili diğer analizler yani detaylı fizibiliteyle planlama yapmak, girişimcilik ruhunu öldürmez! Aksine girişimciliği gözü kapalı uygulamaya geçmek olarak gören girişkenler, rakamlarla yüzleştiklerinde çok geç kaldıklarını farkedeceklerdir. Girişimci rakamlar, projeksiyonlar ve risk odaklı düşünmeye kendini alıştırmalıdır.
3- Networking'i küçümseme!
Dönem dönem girişimci kendini o kadar iş fikrine kaptırır ki, dünyayla olan bağlantısını keser. Eskiden gittiği iş adamları topluluklarını, dostlarını, ailesini ve diğer tüm networking kanallarını ihmal eder. Girişimcilikte denge çok önemlidir. Özellikle de gündem networking ise! Eğer iş fikrinin hayata geçtiği süreçte bağlantılar sürekli olarak güncellenmez ise, girişimcinin yeni firmasıyla ilgili pazarlama yapmak için yardım isteyeceği çevresi bunu "işi düştü" olarak yorumlayacaktır. İlişkiler ve çevre bekletmeye ya da ara vermeye gelmez. Networking'de süreklilik ve istikrar esastır.
4- Bölünme!
B Planı olan girişimci başarılı olamaz. Yani mevcuttaki girişimi başarısız olursa bir sonra yapacağı iş planı hazır olan girişimci, büyük ihtimalle başarısız olacaktır. Tüm enerjiyle bir işe odaklanmak girişimcilikte hayati önemdedir.
5- Exit'i Unut!
Özellikle yurtdışında çok sık gerçekleşen Exit yani girişimcinin firmasını satması Türkiye'de de her geçen gün popüler bir kavram olmaktadır. Girişimcinin firmasını satması sadece bir sonuçtur. Sadece bu sonuç için kurulacak bir girişim büyük olasılıkla başarısız olacaktır. Satmak için kurulan bir girişimin tutkuyla şekillenmesi ve firma kültürünün oluşması imkansız bir süreç olacaktır. Başarılı bir firmanın her zaman alıcısı zaten olacaktır. Bu sebeple girişimci firmasını hiçbir zaman satmayacak kadar bağlı ve çok çalışmalı, ancak yarın halka açacak kadar da profesyonel olmalıdır.
Ertuğrul BELEN | Networking Akademi