Girişimci Olmak mı? Doğmak mı?

TARİH: 11.11.2010
Üç sene önce bir üniversitede verdiğim business networking semineri sonrasında dördüncü sınıf öğrencisi çekingen bir edayla yanıma yaklaştı. Bana giyim sektöründe tasarımcı olmak istediğini ancak katılması gereken birçok fuar, organizasyon ve aktiviteye yeni biriyle tanışırken kendini nasıl ifade edeceğini bilmediği için katılmadığını paylaştı.
Girişimci Olmak mı? Doğmak mı?.

Dr. Zimbardo’nun araştırmasına göre bu duygu, içinde bulunduğumuz dönemde insanların %93’ünde bulunuyor!
Öğrencinin kendini ve çalışmalarını tanımlayamadığı paylaşımı üzerine aramızda şöyle bir konuşma geçti:

Ben: Neyi farklı yapıyorsun?
Öğrenci: Kalite! Çok kaliteli ve kişiye özel butik üretim!
Ben: Katıldığın moda fuarında senin gibi 10 tane tasarımcı yan yana dizilse ve çok gündem bir yatırımcıyla tanışacak olsalar, hatırlanmak için yine sadece “beni farklı kılan kalitem” mi diyeceksin?
Öğrenci: Hayır. Böyle hatırlanmam. Herkes kalitesine güvenir.
Ben:  Aynen! Seminer sırasında konuştuğumuz Asansör Cümlen nedir?  Bana öyle bir şey söyle ki merak edeyim, sana soru sorma ihtiyacı duyayım!
Öğrenci: ???
Ben: [Tebessüm]. Neden esinlenerek tasarımlarını yapıyorsun? Seni çizmeye iten, heyecanlandıran nedir?
Öğrenci: İnsanlar hayatlarında bazı dönemlerinde önemli değişimler yaşarlar. Ben o duygusal dalgalanmaları hayal edip çizimlerime yansıtmaya çalışıyorum.
Ben: Yani sen kendini ve yaptığın işi tanıtırken “Ben tasarımlarımı, insanların değişim dönemlerindeki duygu dalgalanmalarını çizgilerime yansıtarak tasarlıyorum” diyebilir misin?
 Öğrenci: [Hayatımda gördüğüm en heyecanlı ifadeyle] “EVET!” dedi ve…
herhalde 30 defa teşekkür ettikten sonra neredeyse çevresinde gözle görülen bir enerji halkasıyla uzaklaştı.

“Girişimci olunmaz! Girişimci doğulur…”
Artık ben bu sava inanıyorum.  Yakın bir zaman içerisinde “Girişimci Geni” olduğu gibi bir araştırmayla karşılaşırsanız şaşırmayın!

Çünkü hepimiz “o” ruh haliyle doğduk ve bu özelliği taşıyoruz. Önemli olan bizi heyecanlandıran ve tutku duyduğumuz bir konuyu tespit etmek, araştırmak ve hayata geçirmek için gerekli donanım ve networkü oluşturmak. Yani farkındalık ve aksiyon!

Speed Networking ve Asansör Cümlesi gibi üzerinde yıllardır çalıştığım kavramları bu uluslararası haftada paylaşırken, Endeavor, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, JCI İstanbul, Özyeğin Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bilgi MBA, Bahçeşehir Üniversitesi, Youtholding, Turkcell ve Türkiye’nin en iyi liseleri gibi networklerle kendimi iç içe buldum.

Gerek kurucusu olduğum Business Networking Akademi gerekse üyesi olduğum JCI İstanbul vesilesiyle Global Girişimcilik Haftası’nda “girişimci genimi” yeniden hissetme fırsatım oldu. Aynı networking’de olduğu gibi girişimcilik de paylaşımla başlıyor: yanınızdaki kişinin dolayısıyla o iş fikrinin başarılı olmasını sağlama sanatı…

Girişimcilik aynı “domino” gibi…

Fikirleriniz ve o fikirleri hayata geçirmekte kullanacağınız bilgi/donanımınız dizilen taşları ve planlarınızı hayata geçirmek için devrilmesi gereken “ilk domino taşı” ise cesaret ve ilk adımınızı temsil ediyor.

Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan