1- Araştırın, kayıt yaptırın ve hazırlanın: Güçlü ticari ilişkiler ve iyi bir network başarıyı getirir. Hedefleriniz doğrultusunda katılmanız gereken yurtiçi ve yurtdışı fuarları belirleyin. Artık her fuar sürekliliğini sağlamak için bir marka gibi davranıyor. Websitelerini inceleyin. Katılımcı firmaları tespit edin ve iletişim bilgilerine ulaşarak gerek websitelerinden gerek diğer aracı kuruluşlardan bu kurumlarla ilgili bilgileri toplayın. Hedefleriniz ve takviminizde bu fuarlara yer verin. Bu doğrultuda, size eşlik edecek bir iş arkadaşınızı bulamasanız dahi kendinizi motive eder ve iyi bir stratejik network fırsatını kaçırmazsınız. Birçok araştırma planlama ve ön hazırlığın sonuç odaklı ticari performansınızı üç kat hızlandıracağını gösteriyor.
2- Asansör Konuşmanızı hazırlayın: Artık hedefleriniz arasında yer verdiğiniz o fuara katılmak kadar önemli bir konu daha var: Asansör Cümlenizi (kişisel sloganınız) hazırlamak! Bu çalışmanın neden bu kadar değerli olduğu anlamak ve kendinizi bu konuda geliştirmek için Türkiye’nin ilk online asansör cümlesi geliştirme modülüne bakabilirsiniz, www.asansorcumlem.com! Üstelik ücretsiz…
3- Kartvizit ve kaleminiz en büyük silahınız: Bir networker’ın (networking’i başarıyla yapan kişi) en etkili aracı, aldığı ve verdiği kartvizitler ile bunlar ve diğer yanında taşıyacağı boş not kağıtları üzerine yazabileceği kalemidir. Küçük bir detay, ancak sonucu büyük!
4- Fuarların açılış kokteyl ve konuşmasını kaçırmayın: Hep protokol ve banal bir aktivite olarak görülen açılış konuşmaları ve kokteyli, aslında ilgilendiğiniz alanda tanışabileceğiniz kişilerin yer aldığı en enerji dolu etkinliktir. İnsanlar bu buluşmalarda rahattır ve yeni kurulacak ilişkiler için algıları açıktır.
5- Fuarlara konuşmacı olarak katılın: Böyle ticari alışveriş ve hızlı ikili görüşmelerin ön planda olduğu bir etkinlik öncesi açılış konuşmasını yapan ya da fuar sırasındaki workshoplarda (çalışma atölyeleri) konusuyla ilgili paylaşımda bulunan kişi neden siz olmayasınız? Bu sene katılacağınız fuar ya da fuarlarda kimlerin konuştuğuna ve ne tür çalışmalar olduğuna özen gösterin. Bir daha ki sene yayınlanacak fuar dergisinde yazınızın yayınlanması ya da o sektörle ilgili paylaşımınız sizin ve firmanızın bilinirlik ve saygınlığına kesinlikle değer katacaktır.
6- Networker olun: Öğlen arasında yalnız ya da fuara birlikte gittiğiniz arkadaşınızla yemek yemeyin! Mümkünse açılış konuşmasında tanıştığınız ya da fuarda olumlu bir konuşmanın gerçekleştiği yeni tanıştığınız kişiyi davet edin. Özellikle fuarlarda ikili konuşmaları bölmemeye özen gösterin. Yanınıza bol kartvizit alın. Kartviziti seremoniyle alın seremoniyle verin. Hemen cebe atmayın; aldığınız kartvizitteki her satırın üzerinden en azından bir kere göz geçirmeye özen gösterin. Konuşmak istediğiniz kişiyle göz göze geldikten sonra samimi bir tebessümle kendinizi tanıtarak asansör cümlenizle başlayın. Unutmayın ki karşınızdaki kişi gün içerisinde onlarca kişiyle tanışıyor. Anlattıklarını ilgi ve dikkatle dinlemeniz hatırlanmanız ihtimalini de artıracaktır.
7- “Kişiselleştirilmiş takibi” tercih edin: Tanışma sadece bir başlangıçtır. Yeni bir bağ oluşturmak için etkili takip olmazsa olmazdır. Aktivite sonrasında sade bir “tanıştığımıza memnun oldum” mesajı yerine konuştuğunuz konuya değinerek iletişim kurun. Örnek: “(falanca) projenizdeki gelişmeler için sizi tebrik ederim. Tanıştığımıza memnun oldum”.
8- Teknolojiyi networking için kullanın: Artık birçok telefonun isim ve cep numarasından daha fazla bilgiyi yazmak için özelliği var. Pratik teknolojiyi kullanın! Aktivitenin ismini, kişiyi size hatırlatacak bir detayı da not alın.
9- Yaka kartınızı küçümsemeyin: Sağ yakanızda yer alması gereken bu kart birçok bilgiyi taşır, kimi zaman firma ismi, pozisyon ya da şehir. Hatırlanmanızı kolaylaştıracak bu kartı, kayıt masasından alırken diğer katılımcılarınkilere de bakın. Kimlerin katıldığını görmek daha verimli bir etkinlik geçirmenizi sağlayacaktır.
10- Engelleri engelleyin: Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre insanların kitle önünde konuşmak ve kimseyi tanımadığı bir odaya girme duygusunun, ölüm korkusundan ağır bastığını gösteriyor. İnsan yalnız olduğunda kariyeri ya da işi için önemli fuar gibi etkinliklere katılmayabiliyor. Bu çekinme duyusunun farkında olmanız, bu hissi değiştirmek ve iyi bir networker olmak için ilk adımınız olacaktır.
Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan