10 Gıcık Tanışma Anı

TARİH: 1.04.2012
Samimi ve içten bir "merhaba"nın milyon dolarlık işbirliğine gidebildiği iş dünyasında, tam tersi de çok mümkün. Yani, ilk izlenimlerin oluştuğu tanışma anında, bazı hareketler vardır ki, sadece önyargı oluşturur.

Gelin, tanışma anında Networking'i zehirleyebilecek 10 "Gıcık" niteliğindeki davranışa kısa kısa göz atalım:

 

1) Balık Tutar Gibi El Sıkışmak

 

Networking konferanslarımda en çok canlı örnek verdiğim senaryo bu olsa gerek. İçtenlikle elinizi uzatıyorsunuz, ancak karşınızdaki kişi kokuşuk bir balığı tutarcasına, tereddüt ve yumuşak bir hamleyle elinizi tutuyor. Böyle bir durumda neye uğradığınızı şaşırırsınız. El sıkışması, içten ve karşınızdaki kişinin elini kavrayarak (kemiklerini kırmadan) olmalıdır. El sıkışmak fiziksel kartvizitinizdir.

 

2) Kartvizit Almak Ama Vermemek

 

Kartvizit demişken, bazı kişilere kartvizit verirsiniz. Sizinkini alırlar. Kendilerinkini vermezler. Üstelik, bunun için bir açıklamada bulunmazlar. Bu, çok samimiyetsiz bir harekettir. Aman, siz bundan da uzak durun. 

 

3) Kartviziti Masada Bırakmak

 

Bir önceki senaryonun elbette beteri var. Kartvizit değişimi gerçekleşir. Ancak kartvizitinizi masada bırakırlar ya da unuturlar (kötünün iyisi). Bu da karşınızdaki kişiyi olumsuz hissettirmekten başka bir işe yaramaz.

 

4) Sürekli Göz Kaçırmak

 

Sohbet sırasında sürekli gözlerinizi kaçırmak, karşınızdaki kişinin size odaklanmasını imkansız hale getirmekle birlikte, önemsenmediğini de hissettirecektir.

 

5) Dudaklara Bakmak

 

Göz temasından bahsetmişken, bir de yanlış odaklanmaya değinelim. Sanırım farkında olmadan (umuyorum!) siz konuşurken karşınızdaki gözünüze bakacağına dudaklarınıza bakar. Bu, rahatsızlık katsayısını tavan yaptıran antipatik bir davranıştır. Siz siz olun karşınızdaki konuşurken bakışlarınızı göz seviyesinden aşağıya indirmemeye özen gösterin.

 

6) Adını Hatırlıyormuş Gibi Yapmak

 

Birinin adını hatırlamıyorsanız, kıvranmayın. Nezaketle tekrar sorun. Karşınızdaki kişi genellikle adının hatırlanmadığını hemen anlar. 

 

7) Tanışmamak ve Tanıştırmamak

 

Birkaç kişi ayaküstü konuşurken sohbete yeni biri katılır. Ancak yeni gelen sadece tanıdıklarına selam vermekle yetinir. Bu medeni bir hareket değildir. Tanıdığınız bir kişiye selam verdiğinizde muhakkak yanındaki tanımadıklarınıza da en azıdan göz teması kurararak başınızı küçük eğmeye ya da uygunsa el sıkışmaya özen gösterin. Aynı şekilde konuşmakta olduğunuz kişinin tanımadığı bir başkası size yöneldiğinde muhakkak birbirini tanımayanları siz tanıştırın.

 

8) Zamansız Samimiyet Kurmak

 

Resmi bir ortamda ve sizi tanıştıran hiçbir ortak bir bağlantı olmamasına rağmen, kısa bir süre içinde "siz" yerine "sen" diye hitap edenlerle sıksık karşılaşıyorum. Bu sebeple, insanlar arasında soğuk rüzgarlar estiğini zaman zaman hissedebiliyorum. İçten biri olabilirsiniz. Ancak tanışma anında, özellikle Türkiye'de, buzların erimesi için "siz" yerine "sen" demek yetmeyecektir! 

 

9) Asansörde Kontrat İmzalamak

 

Yazılarımda asansör cümlesi kavramına yeri geldiğinde değinirim (www.asansorcumlem.com). Ayaküstü konuşmalarda hatırlanmak ve hoşsohbeti başlatmak için oluşturulan etkili bir kişisel tanışma cümlesidir. Ancak bazen tanıştığınız kişiler hemen ayaküstü, dakika bir, iş bağlamaya çalışırlar. Unutmayın, güven bağı oluşturulmadan hiçbir iş, şipşak ayaküstü kontrat imzalanmasıyla sonuçlanamaz.

 

10) "Popüler" Davranmak

 

Dikkat ederseniz popüler kelimesini özellikle tırnak içine aldım. Yani, popüler olunur. Davranılmaz. Aynı karizma gibi. Herkesi tanıyan birinin sürekli konuşmanızı kestiğini ve üstelik sizi kimseyle tanıştırmadığını düşünün. 10 numara gıcık bir hareket :)

 

Bu hareketleri farkında olmadan yapmış ya da size yapılmış olabilir. Networking farkındalığı güçlü bağlantılar oluşturmak adına hayati önemdedir. 

 

 

Siz siz olun 10 Gıcık Tanışma Anı hareketinden uzak durun!

 

Ertuğrul BELEN | Sabah İşte İnsan